Til oversikt

Bruke mobilen i utlandet i sommer?

bruke_mobilen_i_utlandet_i_sommer_artikkelbilde_1730x1080_release.jpg

Etter to år med pandemi og nedstenging er det mange som ser frem til en etterlengtet sommerferie utenfor Norges grenser. Mobilen skal selvsagt også være med på tur! Her får du noen gode tips om mobilbruk i utlandet.

Hva koster det å bruke mobilen i utlandet? Er det ulike priser innenfor EU? Hva er forskjellen på roaming og mobildata? Dette er typiske spørsmål som kommer hver gang vi skal utenlands – vi vil jo helst slippe å få en uventet høy mobilregning etter deilige feriedager.

Like priser innenfor Norge og EU/EØS

Nå kan du ringe, sende SMS og surfe innenfor EU til samme pris som du gjør her hjemme i Norge. Et tips før du starter din ferie kan være å ta en titt på hvor mye mobildata du har tilgjengelig i ditt mobilabonnement, og vurdere om pakken er passe for sommerens bruk. Vi er gjerne mindre ved Wi-Fi soner i sommerferien og bruker mer mobildata. Derfor kan en oppgradering av ditt abonnement være lurt, da det koster mindre å justere datapakken i abonnementet ditt fremfor å kjøpe flere nye datapakker separat.  

Skal du reise til land utenfor EU må du sørge for å finne ut hva det koster å bruke mobilen her, både telefoni, SMS og datasurfing. Når du ankommer et nytt land skal teleoperatøren din sende en sms med informasjon om hvor mye det koster å roame der du befinner deg.

Husk at for å bruke mobildata utenfor Norge må dataroaming være aktivert på mobilen din.

Egne priser til sjøs!

Kanskje er ikke alle klar over dette, men fri roaming gjelder ikke til sjøs. Dersom du eksempelvis skal ta danskebåten er du tilknyttet det norske mobilnettet så lenge det går, deretter kobles du automatisk til det danske mobilnettverket når det lar seg gjøre. Her kan det bli en periode midt mellom det norske og det danske mobilnettet hvor mobilen din kobles til båtens eget nett som kjøres over satelitt, og hvor prisene for å bruke mobilen blir noe helt annet. Sørg derfor for å skru av roaming på mobilen når du er på danskebåten, om du vil holde kostnadene nede.

Hva er forskjellen på dataroaming og mobildata?

Mange tror at dataroaming er det samme som mobildata, men det stemmer ikke. Roaming er en funksjon som gjør det mulig å bruke mobildata når du beveger deg utenfor mobilnettverket ditt. Med dataroaming kobles mobilen din til et lokalt nettverk for å kunne bruke mobildata. All bruk av mobilen på et utenlandsk mobilnettverk kalles roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming. Innenfor EU/EØS koster bruk av mobildata det samme som hjemme i Norge, men utenfor EU gjelder andre priser.

Bruk sikre nettverk!

Ferie er for mange høysesong for å være aktiv på sosiale medier og dokumentere ferieminner. Kanskje tar du en pause fra strandlivet på en fortausrestaurant som tilbyr gratis Wi-Fi, og benytter anledningen til å legge ut en story på Instagram eller en post på Facebook. I samme slengen sjekker du saldoen din i banken også. Her er faktisk vårt råd å heller bruke dine egne mobildata enn å koble seg på et usikkert nettverk. Slike usikre nettverk er “gull” for svindlere som enkelt kan få tak i dine private data, både login til Instagram og Facebook, i tillegg til din bankkonto-informasjon. En slik liten glipp kan få svært kjedelige konsekvenser for deg.

Kontroll på forbruket med Min Release appen

Min Release appen gir deg mulighet til å ha full oversikt over ditt forbruk av mobildata. På den måten slipper du ubehagelige overraskelser når fakturaen kommer. Du kan gå inn når du vil og se status for ditt forbruk. Tips! Legg inn en maksgrense for bruk av mobildata slik at du ikke overstiger det du har inkludert i abonnementet ditt.